notícies

L'Ajuntament de Caldes i l'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell ja estan treballant conjuntament en la implementació de la fulla de ruta

Just després de les eleccions municipals i abans de les vacances d'estiu, la nova administració municipal ens va convidar a l'ajuntament per discutir els propers passos en el desenvolupament comunitari de Can Valls i Torre Negrell. Nosaltres, com a Associació de Veïns, hem desenvolupat una fulla de ruta en la qual hem descrit i prioritzat les tasques futures. L'ajuntament està disposat a considerar totes les sol·licituds, però va assenyalar que han de presentar-se dins d'una ordenança municipal i que s'han de sol·licitar pressupostos per a tots els costos. Algunes d'aquestes sol·licituds es dirigiran a la Diputació de Barcelona i d'altres a la Generalitat. No obstant això, totes les parts estan treballant de manera col·laborativa i diligents per portar a terme les tasques pendents. Val a dir que, des de la dissolució de l'Associació de Propietaris fa diversos anys, no ha hagut una representació adequada a Can Valls. Aquest estat de desorganització no va afavorir un desenvolupament positiu, sinó que el va empitjorar. Ara, no obstant això, s'han reunit veïns disposats a iniciar tots els tràmits administratius necessaris per reconstruir una representació veïnal legítima, culminant exitosament després de mesos de treball ardu. En l'enllaç següent es pot verificar la documentació oficial (link). Això aclareix suficientment qui té l'única representació del veïnat i pot dialogar amb el govern municipal.

No vam esperar a rebre la confirmació oficial per començar una miríada d'activitats que han estat documentades en el nostre lloc web. Estem molt orgullosos dels nostres assoliments i hem rebut molts elogis, però som conscients que el treball més gran encara està per venir. Per això, hem elaborat i presentat la fulla de ruta, que té en compte els temes més urgents, com els forats a les carreteres, les obres d'asfaltat inacabades, la falta d'enllumenat públic, el mal manteniment de les infraestructures de Telefónica i e-distribució, l'absència de voreres, les instal·lacions insuficients per a la disposició de residus, els problemes amb el tràfic creixent provenint del bosc, la construcció del local social, el seguiment de la implementació d'una rotonda a la C59 i les instal·lacions esportives deteriorades.

Ens complau reconèixer que el nou govern de la ciutat va sol·licitar una reunió amb la junta de l'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell immediatament després del recés d'estiu. El passat dijous (14 de setembre) ens van visitar els regidors Jordi Martín i Jaume Balart, acompanyats de dos tècnics per realitzar una avaluació dels costos. Com podem veure, hem passat de la fase de consulta a una fase de treball on estem establint les bases per prendre decisions. És important assenyalar que en les pròximes setmanes discutirem els pressupostos per a l'any vinent, per això hem començat a treballar a temps. Ara, la tasca és determinar els períodes de temps en els quals podem rebre fons i hem establert un canal de comunicació fluïd per a això. A més, és important destacar que no tot s'assolirà miraculosament en uns pocs mesos. No obstant això, presentarem els assoliments laborals a poc a poc.

16. de Setembre de 2023

12. de Setembre de 2023

En un paisatge que ens recorda la rica tapissaria que conforma la nostra societat, els habitants dels barris Can Valls i Torre Negrell, Can Masponç, Saulons i Font dels Enamorats han entrellaçat les seves esperances i unificat les seves veus per portar a la memòria un compromís pendent que afecta profundament la seva qualitat de vida diària.

Els veïns s'han trobat no en un acte de protesta, sinó de recordatori. Un recordatori ple de respecte i civilitat que té com a destinació principal la Diputació de Barcelona, amb l'esperança que aviat es donin llum verd a les accions necessàries per millorar la connectivitat entre els esmentats barris i el centre de la ciutat.

Una crida harmònica: els barris s'uneixen per un futur més connectat

Un compromís que urgeix complir

En una mostra de civisme i solidaritat barrial, els residents es van congregat inicialment al pàrquing d'un conegut restaurant, que va funcionar com el cor palpitant d'aquesta unió pacífica i esperançada. Amb pancartes i consignes que reflectien no només una petició, sinó un somni compartit, es van dirigir cap a la plaça de l'ajuntament.

Allà, la trobada es va convertir en un mosaic de cares i veus unides per una mateixa causa. Els portaveus dels barris no només van recordar l'anhel de la construcció del ramal, sinó que van destacar el seu significat profund com a símbol de cohesió i progrés per a tota la comunitat.

 

Unitat en la diversitat

En una mostra de civisme i solidaritat barrial, els residents es van congregat inicialment al pàrquing d'un conegut restaurant, que va funcionar com el cor palpitant d'aquesta unió pacífica i esperançada. Amb pancartes i consignes que reflectien no només una petició, sinó un somni compartit, es van dirigir cap a la plaça de l'ajuntament.

Allà, la trobada es va convertir en un mosaic de cares i veus unides per una mateixa causa. Els portaveus dels barris no només van recordar l'anhel de la construcció del ramal, sinó que van destacar el seu significat profund com a símbol de cohesió i progrés per a tota la comunitat.

 

Diàleg i col·laboració: pilars per a un futur prometedor

El que es busca ara és establir un diàleg constructiu i franc amb les autoritats locals, establint terminis realistes i concrets per a la realització d'un projecte que promet portar amb si un renaixement d'oportunitats i un benestar més equitatiu.

Aquesta mobilització, impregnada d'esperança i unitat, confia en trobar una resposta afirmativa i activa per part de l'ajuntament, donant pas a una etapa de col·laboració que permeti materialitzar un futur més prometedor per a tothom.

En conclusió, el que aquests barris han portat a la plaça de l'ajuntament no és només un recordatori, sinó una invitació. Una invitació a mirar cap endavant, a treballar junts i a construir un futur on la connectivitat sigui sinònim d'oportunitat i benestar per a cadascun dels habitants d'aquest bell municipi.

 

Aquest missatge també va ser transmès per ràdio. Podeu escoltar l'entrevista a Ona Codinenca (107.2 FM en directe) aquí:

01. de Agost 2023

Preparatius per al Torneig de Futbol de les Festes 

Una vegada més, la nostra comunitat es troba en la vigília de les ansiades festes de barri, esdeveniments que simbolitzen la unitat, la diversió i la passió esportiva. Entre els esdeveniments que enalteixen aquestes festivitats es troba el nostre tradicional torneig de futbol, un esdeveniment que reuneix veïns de totes les edats per compartir l'amor per l'esport.

Perquè aquest esdeveniment sigui un rotund èxit, els preparatius han estat en ple apogeu. Hem estat treballant de manera incansable en l'acondicionament del camp de futbol a la zona esportiva de Can Valls, al carrer Circumvalació, l'escenari que acollirà l'apassionat torneig.

El primer pas per a la posada a punt del camp va ser una tasca exhaustiva de neteja, que va comptar amb el suport de l'ajuntament. Aquest gest inicial no només ha facilitat la resta dels preparatius, sinó que també ha reforçat la rellevància d'aquest esdeveniment per a la comunitat.

Una vegada net el terreny, ens vam encarregar de realitzar una sèrie de millores al camp. Aquest procés va incloure escombrar cada racó, pintar de nou les porteries i delinear amb precisió les línies del camp. A més, vam identificar i reparar àrees específiques del terreny que necessitaven atenció, omplint-les amb morter per assegurar un joc segur i d'alta qualitat durant el torneig.

Malgrat tot l'esforç ja invertit, sempre apreciem l'ajuda addicional. Qualsevol veí que vulgui sumar-se a aquesta tasca comunitària és benvingut. Cada contribució, per petita que sigui, ens acosta més al nostre objectiu.

Volem aprofitar aquest espai per expressar el nostre més sincer agraïment a l'ajuntament per la seva inestimable col·laboració en la neteja inicial del camp i a tots aquells que ens han recolzat en aquests preparatius. La vostra ajuda és crucial per fer realitat aquest torneig que tant gaudim.

Amb l'expectació a flor de pell, seguim preparant-nos per al gran dia. Ens veiem al camp dissabte i gràcies a tots per la vostra ajuda!

02. de Juliol 2023

El Primer Sopar de Veïns de TorreNegrell: Unió de la comunitat a través d'una tradició comunitària el passat 1 de juliol

El passat 1 de juliol, als carrers C/ Cadí i la Tosa, es va dur a terme el tan esperat Primer Sopar de Veïns de TorreNegrell. Aquest esdeveniment es va organitzar amb l'objectiu d'unir la comunitat i reforçar els llaços veïnals a través d'una tradició comunitària. Gràcies al suport i la participació de tots els veïns, l'esdeveniment va ser un gran èxit.

Durant la vetllada, la música del DJ Jordi, qui és també un dels nostres veïns i col·laborador en l'organització, va crear una atmosfera festiva i acollidora que va animar a tots els assistents a gaudir i compartir moments inoblidables. L'ambient càlid i familiar va ser l'evidència de la meravellosa comunitat de TorreNegrell.

Volem expressar el nostre agraïment a tots els voluntaris i col·laboradors que van fer possible aquest esdeveniment. La vostra dedicació i esforç van contribuir de manera significativa a l'èxit del Sopar de Veïns. També volem agrair a l'Ajuntament pel seu suport i per concedir-nos el permís per tancar els carrers i dur a terme aquest meravellós trobada comunitària.

El Sopar de Veïns de TorreNegrell va ser una experiència especial, on la música, el menjar i les rialles van omplir els nostres carrers i ens van permetre conèixer-nos millor i reforçar els llaços veïnals. Volem recordar a tots que la bellesa d'un barri no només resideix en els seus carrers i cases, sinó en les persones que l'habiten i en la qualitat de les relacions que cultivem entre nosaltres. Gràcies a tots per fer possible aquesta increïble celebració comunitària!

30. de Juny 2023Millores al Parc de Can Valls

Malauradament, ens estem adonant que hi ha vàndals al nostre barri i que l'energia destructiva al nostre barri està causant decadència. Però a l'Asociació de Veïns Can Valls i Torre Negrell ens hem proposat que passi el contrari i que el nostre barri s'embelleixi amb energia positiva, alegria i dedicació. Volem que sigui un lloc on els nostres fills es trobin a gust i puguin dir algun dia que aquí van passar una infància feliç. 

En aquesta foto veiem Miguel i Norbert, de l'AV, que dediquen el seu temps lliure a reparar els desperfectes (el vàter del parc) causats pels vàndals.

Una nova col·laboració entre l'Asociació de Veïns Can Valls i Torre Negrell i l'Ajuntament de Caldes de Montbui

L'Asociació de Veïns Can Valls i Torre Negrell també vol expressar el seu sincer agraïment a l'Ajuntament de Caldes de Montbui per l'ajuda ràpida i sense complicacions en el manteniment i la millora del parc de la urbanització. L'Ajuntament ha respost a la sol·licitud i petició de la junta directiva, prenent mesures com la instal·lació d'una taula de tennis de taula, la col·locació de cistelles de bàsquet i la neteja de les males herbes al camí d'accés. Aquesta amable col·laboració marca el començament d'una nova etapa de cooperació positiva, en què l'Ajuntament i la comunitat de veïns treballen de forma compromesa per aconseguir canvis i millores per al barri.

S'obre un temps encoratjador de col·laboració entre l'Asociació de Veïns Can Valls i Torre Negrell i l'Ajuntament de Caldes de Montbui. L'Ajuntament demostra un gran interès i atenció envers la urbanització, mostrant-se disposat a escoltar les inquietuds i necessitats de la comunitat de veïns. Aquesta nova generació de veïns s'acosta a les converses amb l'Ajuntament amb un impuls positiu i una gran predisposició al diàleg. Tots esperen amb il·lusió aquesta nova forma de col·laboració i confien en què s'obriran camí canvis i millores significatives per al barri en un futur proper.

19. de Juny 2023

Prohibit l'ús de focs artificials a Can Valls i Torre Negrell

Està estrictament prohibit encendre focs d'artifici a prop de zones forestals del 15 de març al 15 d'octubre, segons l'Article 15(d) del Decret 64/1995 de 7 de març de la Generalitat de Catalunya sobre la prevenció d'incendis forestals.

Aquesta prohibició s'aplica a tota l'àrea de Can Valls i Torre Negrell, ja que l'urbanització està totalment envoltada de bosc i cada punt de l'urbanització es troba a una distància inferior a 500 metres. A més, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa. També s'estableix la prohibició de fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura. No obstant això, dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

Finalment, recordem que durant les festivitats de Sant Joan i els dies previs i posteriors queda prohibit l'ús de focs d'artifici per motius de prevenció d'incendis forestals. Per obtenir més detalls sobre aquestes regulacions, podeu descarregar dos documents PDF que contenen la informació específica proporcionada per la Generalitat de Catalunya.

 

7. de Juny 2023

Felicitant els candidats electes: L'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell mira al futur

L'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell, a Caldes de Montbui, vol expressar la seva felicitació a tots els candidats que van participar a les recents eleccions municipals i el seu agraïment pel seu compromís amb la comunitat. Es reconeix el temps personal que sacrifiquen i les dificultats que aquesta feina comporta.

Un cop constituït el nou govern municipal, l'Associació de Veïns està molt interessada a organitzar una primera reunió conjunta. Aquesta trobada serà una oportunitat per establir una relació constructiva amb els nous representants electes i plantejar les qüestions més rellevants pels veïns.

22. de Maig 2023

VOTA, perquè ara decideixes tu!

El proper 28 de maig de 2023, es duran a terme les eleccions municipals als 947 municipis de Catalunya, oferint als ciutadans una valuosa oportunitat de triar els seus representants locals. Aquestes eleccions són d'una gran importància, ja que els municipis constitueixen la base de l'organització política i administrativa de la regió.

Caldes de Montbui: Organització del dia electoral i distribució de col·legis electorals per a una participació ciutadana eficient

En el cas específic de Caldes de Montbui, s'estima que el cens electoral per a aquestes eleccions arribarà als 13.652 electors. Amb la finalitat de facilitar la participació dels ciutadans, s'han establert vuit col·legis electorals distribuïts estratègicament en diferents ubicacions de la ciutat. 

Aquests col·legis estaran oberts des de les 9 del matí fins a les 8 de la tarda, permetent als votants exercir el seu dret a votar al llarg de la jornada electoral:

  • Ajuntament de Caldes de Montbui (pl. de la Font del Lleó,11)
  • Escola Bressol Gegant del Pi  (c. General Padrós, 38)
  • Biblioteca Municipal (c. Santa Teresa, 3)
  • Les Cases dels Mestres (Espai Pilar Aznar)
  • Escola Bressol La Lluna (c. M. Aurèlia Capmany, 1)
  • IES Manolo Hugué (c. Josep M. Germà, 4)
  • Centre Cívic i Cultural M. Hugué (c. Buenos Aires, 14)
  • Caldes Emprèn. Centre d'iniciatives Empresarials (c. Garraf, 30. Pol. Ind. La Borda)

 

 

Entrevistes als candidats per a les eleccions electorals en cerca del millor potencial pel nostre barri

L'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell va tenir l'oportunitat de realitzar entrevistes als candidats de diferents partits polítics per a les eleccions electorals. Durant aquestes entrevistes, se'ls va preguntar sobre les seves iniciatives i programes per al barri. Van participar candidats d'ERC (Isidre Pineda, Núria Carné), PSC (Carla Millán, Xavi Moreno), En Comú Podem (Margarita Garcia, Jordi López, Mario Martínez) i PPC (Javier Suarez). En el moment de l'entrevista, Pere Morcillo i Joan Tarradas eren candidats de Junts, però posteriorment van canviar de partit i es van convertir en candidats d'Ara Caldes. Tot i intentar entrevistar la CUP, es va informar que aquest any no es presentarien a Caldes. En resum, l'associació va fer tot el possible per parlar amb tots els candidats i conèixer la seva postura i compromís respecte al barri, amb l'objectiu de descobrir el millor potencial per a la comunitat.

30/12/2022 amb PSC

25/01/2023 amb Ara Caldes

16/02/2023 amb ERC

28/04/2023 amb En Comú Podem

08/05/2023 amb PPC

Els nostres desitjos als futurs dirigents: Compromís i diàleg per a un millor futur comú

En la nostra visió democràtica, confiem que tots els candidats assumeixin el seu paper amb honestedat i bona fe. Reconeixem el valor dels seus coneixements i del temps personal que sacrifiquen, fins i tot deixant de costat moments amb la seva família i amics, per dedicar-lo a la comunitat. No obstant això, els demanem que el seu compromís no es limiti únicament al moment de les eleccions, sinó que es mantingui durant tot el seu mandat com a dirigents.

És fonamental que els futurs dirigents siguin representants de tots els ciutadans, no només de la seva base electoral. Els instem a recordar la importància d'escoltar i dialogar amb tots els barris, atenent de manera seriosa i responsable les seves necessitats. Esperem que mantinguin un diàleg continu amb la comunitat i que compleixin el compromís promès, ja que estarem atents al seu rendiment.

En última instància, volem expressar el nostre agraïment a tots els candidats pel seu compromís. Reconeixem que aquest treball comporta dificultats, requereix una gran energia i paciència. Ens complau la oportunitat de continuar treballant junts en el futur, en benefici de la nostra comunitat.

09. de Maig 2023

160 persones demostren el compromís amb la neteja d'espais naturals a Caldes de Montbui

aquest any, l´Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell a Caldes de Montbui s´ha destacat liderant una iniciativa que promou la neteja d´espais naturals en col·laboració amb el CECMO i el municipi. L'acció va comptar amb la participació activa dels barris dels Saulons, Can Rosell, Can Masponç, Bugarai i el Casc Antic, aconseguint reunir al voltant de 160 persones que van treballar juntes a la neteja de boscos i la riera

la participació dels grups socials: Clau de lèxit en la neteja despais naturals

agraïm als candidats per a les eleccions municipals al maig, a l'ajuntament i al CECMO per la participació i el suport en la iniciativa de neteja d'espais naturals. La seva dedicació a la protecció del medi ambient i el compromís amb la nostra comunitat van ser fonamentals per dur a terme amb èxit aquesta activitat

suport de l'ajuntament

Nuria Carne Navarro & Jordi Martín i Forns

agraïm a l'Ajuntament de Caldes de Montbui pel seu suport en la recollida d'escombraries i la seva ajuda en la promoció i la connexió amb altres organitzacions, com els excursionistes catalans CECMO

la idea per participar el Let`s Clean Up Europe

Carla Millán

gràcies a Carla Millán que ens va donar la idea de participar a Let's Clean Up Europe!

organització de neteja i de material

Mario Martínez

gràcies a Mario, candidat per a les eleccions municipals (a la dreta), i als veïns de Can Rosell per la seva col·laboració a Let's Clean Up Europe

treballant per al civisme

Joan Duran i Poble & Joan Torradas i Font

gràcies també als candidats per a les eleccions municipals Joan Duran i Poble & Joan Torrades i Font per la seva iniciativa espontània

09. de Maig 2023

l'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell va liderar amb èxit la neteja d'espais naturals a Caldes de Montbui a l'esdeveniment Let's Clean Up Europe

la Comissió Europea promou aquesta campanya amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de mantenir nets els espais naturals, ia Catalunya l'Agència de Residus ha coordinat més de 500 entitats per dur a terme activitats de neteja d'entorns naturals. La participació de l´Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell, juntament amb altres entitats i ciutadans compromesos, ha estat essencial per aconseguir l´èxit d´aquesta iniciativa.

Els resultats d‟aquesta acció han estat molt positius. Els participants han pogut arreplegar una gran quantitat de residus, entre ells, vidres i plàstics que poden suposar un gran risc en temps de sequera excepcional. A més, tots els participants s'han conscienciat sobre la importància de tenir cura dels recursos naturals, no només per raons estètiques, sinó també pel paper en la prevenció d'incendis forestals.

La participació en aquesta iniciativa també ha tingut un impacte positiu a la comunitat. La col·laboració dels veïns, associacions i administracions públiques ha creat un ambient de solidaritat i responsabilitat col·lectiva. A més, el resultat del seu treball ha estat la transformació dels espais naturals de la zona a llocs més nets, saludables i segurs.

En resum, la participació a l'esdeveniment Let's Clean Up Europe per a la neteja d'espais naturals ha estat una experiència enriquidora i satisfactòria per a l'Associació de Veïns de Can Valls i Torre Negrell a Caldes de Montbui, així com per a totes les persones que hi han participat en aquesta iniciativa. La neteja dels espais naturals és fonamental per preservar el medi ambient i mantenir la salut i el benestar de la comunitat, i el treball en equip és essencial per assolir aquest objectiu

trobaràs més informació al fulletó que pots descarregar des d'aquí

LITTERATI

pots ajudar també amb l'APP per a geo localització d'escombraries. Cada estadistica és una dada que després millora la feina dels instituts de medi ambient. Descarrega't l'APP des de

https://www.litterati.org/

la clau per participar a la nostra competició és "CATALUNYA"

 

10. d'Abril 2023

ens complau anunciar que el barri dels Saulons també s'ha sumat a la iniciativa "Let's Clean Up Europe"

esperem que aquest exemple inspiri altres barris perquè s'uneixin a aquesta iniciativa i junts puguem millorar la qualitat de les nostres zones. La data escollida per dur a terme aquesta iniciativa és el 7 de maig. Per assolir el nostre objectiu, també busquem la col·laboració de l'ajuntament.

A més, volem informar els veïns de Can Valls i Torre Negrell que ens trobarem el proper dissabte 15 d'abril a les 11:00h al parc de Can Valls (al costat de l'antic restaurant) per fer una acció de neteja. Esperem comptar amb la participació de tots aquells que vulguin col·laborar per millorar el nostre barri.

Junts podem marcar la diferència i fer de la nostra comunitat un lloc més net i habitable per a tothom. Uneix-te a la iniciativa "Let's Clean Up Europe"!

05. d'Abril 2023

31. de Març 2023

netegem el bosc!

la natura és la nostra llar, i com a tal, l'hem de cuidar i protegir. En els darrers mesos, hem patit una sequera preocupant que ha deixat les zones boscoses del nostre municipi en un estat crític. La prevenció d'incendis forestals és fonamental en aquests moments i l'Ajuntament està fent tot el possible per mantenir les franges de seguretat al voltant de les urbanitzacions.

Tot i això, la responsabilitat no només és de l'Ajuntament, sinó de tots. Hem embrutat tant el bosc que necessitem un projecte addicional per netejar-lo. Per això, fem una crida a tota la comunitat perquè se sumin a aquest projecte de neteja del bosc.

No ens podem permetre quedar-nos de braços plegats esperant que algú solucioni els nostres problemes. Hem de prendre acció i responsabilitat sobre la cura del medi ambient. I quina millor manera de fer-ho que col·laborant junts en un projecte en què tots podem participar.

Si et preocupa el medi ambient i vols fer alguna cosa, uneix-te al nostre grup per al projecte de neteja del bosc! Escriu-nos a l'adreça de correu electrònic: aavvcanvallscomunicacion@gmail.com o al número de WhatsApp 671 146 000. Junts trobarem una data i buscarem el suport de la comunitat per a la iniciativa.

Aquest projecte no només ajudarà a prevenir els incendis forestals sinó que també serà beneficiós per a l'ecosistema en general. La natura ens dóna tant, i és hora de tornar-li una mica del que ens brinda. No us quedeu fora d'aquesta oportunitat de fer alguna cosa positiva pel medi ambient!

Uneix-te a nosaltres a Netegem el bosc! Junts podem fer una gran diferència al nostre entorn i en el futur del nostre planeta. Esperem comptar amb la teva ajuda!

Let's Clean Up Europe

és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

La campanya de l'any 2023 es farà entre el 5 i el 7 de maig de 2023.

Agència de Residus de Catalunya

 

 

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor, revise los detalles y acepte el servicio para ver las traducciones.